Vorige week was het eindelijk mooi weer en ik fietste door het park naar school om mijn kinderen op te halen. En ik zag ze fietsen, moeders en vaders met een kleine uk voor op de fiets. Zo eentje die nog niet op school hoeft te zijn. Vast op weg naar de boerderij of zomaar een stukje op pad zonder doel. Zo’n klein mensje dat heerlijk verbaast en vol enthousiasme om zich heen kijkt. Bomen, blaadjes, de wind, koeien, de knorrende varkens en een hele lading aan kippen. Alles is nog nieuw en wordt ten volle bekeken en bewonderd.

Toen ik beviel van onze dochter, was ook de lente in aantocht. De dagen werden langer, de krokussen lieten hun bloemetjes zien en de vogels zongen hun lied. Afgelopen vrijdag was ze jarig, onze inmiddels 7 jaar grote lieve dame. En wat gaat de tijd dan toch snel! Een cliché ik weet het, en juist daardoor zo ontzettend waar.

Ik houd van alle vier de seizoenen maar krijg altijd enorm veel energie als de lente zich aandient. Heb zin om het huis onderste boven te halen, op te ruimen, te verven, te creëren, te verplaatsen…Plannen borrelen in mijn lijf, ideeën krijgen vorm en vinden vervolgens hun weg. Dit zie ik ook bij mijn kinderen. Ze willen (nog meer dan anders) op pad, naar buiten, spelen, wroeten, ontdekken en onderzoeken. En ze genieten er ook nog steeds zo ontzettend van. Met een brede lach en blozende wangen worden rondjes gefietst, wedstrijdjes gedaan, een of andere smurrie-soep gemaakt en brood voor de vogels, eendjes en ganzen verkruimeld en uitgedeeld.

Voor kinderen is het heerlijk en natuurlijk ook hartstikke gezond om buiten te zijn. En dat niet alleen, het is de ideale plek om te ontladen van bijvoorbeeld school en van het vele zitten en mee ‘moeten’ in het stramien van de leraar en de klas. Buiten kan een kind weer opladen, zijn eigen ding doen en zijn lichaam laten werken in plaats van vooral zijn hoofd. Buiten zijn biedt de mogelijkheid om terug te schakelen van een hoge versnelling naar een lagere. Alle kinderen en zeker de gevoelige en temperamentvolle doe je hier een groot plezier mee. Het zorgt voor rust in hoofd en lijf en voor het lekker laten stromen van alle energie.

Ook wij gaan op pad en spelen samen en met volle overgave. Laat stromen, laat stromen, die energie van de nieuwe lente en we maken die vieze soep, verzamelen blaadjes en rennen en schreeuwen de longen uit ons lijf. En zo geniet deze grote dame elke keer ook weer lekker mee!