“Heb je even voor mij…maak wat tijd voor me vrij!”

Ziek worden, ziek zijn en weer beter worden. Het past allemaal in de normale ontwikkeling van kinderen. En ziek zijn, vraagt tijd! Tijd om ziek te mogen zijn. Tijd om weerstand op te kunnen bouwen. En tijd om stap voor stap steeds sterker te worden en gemakkelijker alles wat aan virus of bacterie langskomt aan je voorbij te laten gaan.

Maar hoeveel tijd hebben we tegenwoordig nog? Met onze eigen agenda in ons hoofd en met alles wat we – op zijn minst denken te – moeten, komt het vaak helemaal niet uit als ons kind niet lekker, ziekjes of echt ziek is. En een ziek kind laat zich nou eenmaal niet plannen op een moment dat je als ouder denkt ‘kom maar op, ik kan wel even een paar dagen met jou wat aankneuteren’.

Gevolg is dat we onze kinderen een paracetamol geven om bijvoorbeeld toch naar school te kunnen gaan, mee naar die verjaardag of naar de voetbal. Of een antibioticakuurtje, ook zo gefikst. Paar dagen slikken, druppelen of innemen en Kees is er weer klaar voor.

Wat levert het je kind eigenlijk op als het tijd mag pakken om ziek te zijn? Ik geloof erin dat een kinderlijfje, hoe klein ook, de mogelijkheid mag krijgen om zelf weerstand op te bouwen. En dat doe je niet door meteen klaar te staan met een paracetamol of antibioticakuur. Uiteindelijk maak je het immuunsysteem van je kind hier juist beetje bij beetje minder krachtig mee. Afvalstoffen hopen zich op in het lichaam en het lijfje leert niet om zelf aan de slag te gaan met de indringers.

Tijd krijgen om rustig ziek te zijn en vervolgens in je eigen tempo beter te worden dat is waar weerstand opbouwen over gaat. Het heet ook niet voor niets ‘beter’ worden. Beter zijn, krachtiger en sterker, dan voordat je ziek werd. Dat zie je ook terug in de ontwikkelsprong die kinderen vaak maken of gemaakt hebben na ziek te zijn geweest. Op cognitief, sociaal, motorisch en emotioneel gebied zie je je kind ‘beter’ worden, groeien en ontwikkelen. Zo bijzonder elke keer om te zien.

Natuurlijk is een paracetamol soms nodig en geeft het je kind een fijn steuntje in de rug bij ziek zijn en herstel. Om een nacht goed te kunnen slapen en pijn en koorts te laten zakken. Dit geldt ook in heftigere mate voor een antibioticakuur. Soms simpelweg pure noodzaak. Maar wellicht geven we het wel iets te snel en te gemakkelijk…

Heb je even als je kind ziek is? Zeker in deze winterperiode met griepgolven, regen en kou. Maak wat tijd vrij, schuif in je agenda en laat je kind ziek zijn en rustig ‘beter’ worden. Doorrennen, ach joh dat kan altijd daarna wel weer.