Daar stond ik. Op een gure, koude, stormachtige dag op het schoolplein te wachten op mijn kinderen. Ik houd van alle vier de seizoenen. Of toch, wellicht van de lente het meest. Die energie die dan vrijkomt, vind ik heerlijk. Maar goed, de herfst mag er ook wezen!

In de herfst gaan we bij ons in huis letterlijk meer naar binnen. Knutselen, spelletjes doen, spelen, taarten bakken en langer slapen. En wat ik elke keer zo mooi vind, is dat het voor mijn kinderen helemaal niets uitmaakt welk seizoen zich aandient. Of het nou regent, hard waait, de zon schijnt, het bloedje heet is, de bladeren van de bomen vallen, de koeien naar de stal sjokken hier in het park en wij wachten in de miezer…ze vinden het allemaal oké. Herfst, winter, lente en zomer. Voor hen brengt elk seizoen weer mooie en interessante dingen en zo is het ook gewoon.

En nu is het dus herfst. Het seizoen van het loslaten, vertelde een vriendin daar op het schoolplein op die koude en gure dag. Het loslaten van wat niet meer nodig is en keuzes maken. Ik kon er wel wat mee, met wat ze zei. En net toen we samen verder wilden mijmeren, kwam onze kroost naar buiten. Druk en onstuimig door het stormachtige weer. En ik besefte mezelf ter plekke wat ik de komende tijd weer eens ga loslaten. Wat elke keer ontstaat, beetje bij beetje…

De gejaagdheid, de drukte, het gevoel veel te moeten, een ‘things to do’ lijst die wonderbaarlijk genoeg eerder langer wordt dan korter. Mijn hoofd raakt vol en mijn energie stroomt weg. Keuzes maken en terugschakelen van een hoge versnelling naar een lagere. Niet altijd gemakkelijk, wel altijd fijn als ik het gedaan heb. Om de daad meteen bij het woord te voegen, ging ik zitten op een bankje op het schoolplein. Ik liet mijn kinderen uitrazen en rennen in de wind en zag blozende wangen, een brede lach en stralende ogen. We hoefden niks en we mochten alles.

Wat wij in de herfstvakantie gaan doen? Zandkastelen bouwen aan zee, een tekenwedstrijd organiseren en vooral ook heel veel voetballen en spelen in het park tussen al die hopen bladeren. Oh ja, en naar een film van Brandweerman Sam. Die gaat aan de slag met een probleem rondom een UFO. Ook hij heeft blijkbaar things to do.


Plukdedag is sinds dit najaar aangesloten bij het Groeiplein Eindhoven. Een inspirerende plek waar ouders en kinderen zich kunnen ontwikkelen. Benieuwd naar het aanbod? Houd www.groeiplein.nl in de gaten of sluit je aan op Facebook.

Groeiplein