Sinterklaas is weer in het land en plezier en spanning gaan hand en hand.

Samen met de goede Sint komt een interessante uitdaging voor ouders en kinderen van de stoomboot af. Verpakt in een subtiel inpakpapiertje, mooi en kleurrijk. Eentje die prima zijn weg vindt hoor, zolang je maar van zijn bestaan af weet.

Ik heb het over spanning, onrust, overprikkeling. Geef het beestje een naam. Het heeft in ieder geval te maken met alle prikkels die binnen komen en die verwerkt willen worden. Een emmer die bij een aantal kinderen steeds verder vol loopt en uiteindelijk overstroomt. Herkenbaar? Ik durf te wedden dat overprikkeling ten grondslag ligt aan veel, in onze ogen, lastig gedrag van kinderen. Wat dacht je van druk gedrag, felle boosheid en verdriet, een kort lontje hebben, slecht slapen, vermoeid zijn, terugtrekken, recalcitrant gedrag, starheid, overgevoelig reageren, onzekerheid, huilbuien, in je bed plassen en ga zo maar door. Dit lijstje geldt natuurlijk het hele jaar door en in Sinterklaastijd nog net wat meer.

Vooral bij mijn gevoelige, temperamentvolle, intensief genietende jongste zie ik het terug. Hij volgt vol overgave het Sinterklaasjournaal. Was vorige week zwaar onder de indruk van de storm op zee waar de boot maar ten nauwer nood doorheen kwam (prachtig gefilmd trouwens met die woeste zee en alle pakjes die van de boot vielen). Hij liep bij de intocht van Sinterklaas enthousiast voor diens voeten om vervolgens tot driemaal toe een handje te geven. Mij ondertussen aan de kant duwend omdat ik in de weg stond volgens hem. Daarna ging hij met nog meer energie pepernoten scoren bij de pieten en thuis hele knutselwerken maken voor in zijn schoen. Veelal veel te zwaar ingepakt met plakband. Geen piet die daar meer doorheen komt. Maar dat terzijde. Tel daarbij alle leuke dingen die ze op school, de opvang, de sportclub e.d. met het thema Sinterklaas doen en spanning, drukte, onrust, enthousiasme, plezier en een overdaad aan prikkels vinden hun weg.

Wie weet valt het bij je kind wel mee maar veel kinderen worden in deze tijd toch net wat prikkelbaarder. Het lontje wordt korter en de vermoeidheid neemt toe. Er komt best veel op ze af, zeker richting de climax van 5 december. En na Sinterklaas gaat het nog even door. Dan komt de Kerstman weer in het land voor zijn ‘moment of shine’.

Dus hier een simpele doch effectieve tip van piet:

Vergeet vooral een beetje rust op z’n tijd niet. Plan een weekendje of bijvoorbeeld de woensdagmiddag eens helemaal niets. En stap lekker met de kleine kornuiten in de buitenlucht op de fiets. Beetje vrij kunnen spelen, rommelen en knutselen hier en daar. En dan is je kind voor de volgende prikkels weer klaar.

Plukdedag geeft op donderdagavond 14 december de workshop Hallo prikkels, waar gaan jullie heen? Hierin komen o.a. het omgaan met prikkels en je kind hierin ondersteunen aan bod.