Mijn dochter wil een puppie! Eigenlijk al voor haar vijfde verjaardag, toen voor haar zesde en inmiddels is ze zes en mag het toch echt gaan gebeuren, vindt ze. “Dan krijg ik hem, noem ik hem Snuffie en mag Joep mij meehelpen met uitlaten en verzorgen”. Dat is het plan, tenminste als het aan mijn dochter ligt!

Mijn zoon heeft nu ook een plan. Een tweede hond gaat niet gebeuren, dat weet hij ook wel, dus hij pakt het anders aan. Hij heeft gehoord hoe mijn dochter het doet en, na verschillende babyverhalen waaronder die van zijn eigen papa en mama die twijfelen wel of toch niet een derde erbij, zegt hij: “Mama, jij doet een baby in de buik en dan krijg ik hem. Noem ik hem Tim (geen idee hoe hij bij die naam komt – best een leuke vind ik zelf) en dan is de baby van mij!”.

Tja, in een kinderhoofdje is het allemaal zo moeilijk niet.

Maar in mijn hoofd werkt het anders. Wikken en wegen, de ene keer ja “we gaan er voor” of “nee, toch maar niet”. En de tijd, die gaat gewoon voorbij.

Sommige ouders weten het zeker. Twee en niet meer. Of eentje en dan is het klaar. Of juist drie en wellicht vier en dat wordt het gewoon. Andere ouders weten het niet zo zeker. Nog even los van dat het ook maar allemaal moet kunnen he! Wij vallen in de categorie ‘weten het niet’. Zijn er vriendjes te spelen, ik draai mijn hand niet om voor meer kinderen in huis. Zie ik een kleine baby, mijn moederhart smelt. En zie ik mijn twee kinderen met een kleine uk spelen, zo lief en leuk, dan zeg ik ja hoor echt wel! Maar toch, zelf er nog eentje bij is een ander verhaal. Weer terug naar die babytijd met gebroken nachten en borstvoeding. Op pad gaan met grote verzorgingstas, reservekleertjes en precies tussen twee slaapjes door…

Of is dat allemaal maar relatief? Inmiddels zijn we een tijdje verder en het antwoord heeft zich nog niet gevormd. Natuurlijk is niet kiezen ook een keuze! Ach, wat maakt het ook uit. Ik geniet van mijn twee gezonde en vrolijke kinderen en het vormt zich wel. En als het zich vormt richting een derde, nou dan wordt het natuurlijk een Tim en mag Joep samen met zijn zus helpen met verzorgen, spelen, knuffelen en stoeien! Oh jee, dat klinkt eigenlijk best leuk…