Oh, wat is vakantie toch lekker. Geen, of ieder in ieder geval veel minder, rekening houden met tijden. Weinig moet, veel mag. De zon op je bol en de wind door je haren. Klinkt goed he? Of je nu wel of niet op vakantie bent geweest, het ritme is anders en de zomervakantie geeft een andere sfeer in het land, de stad en in huis.

Ik houd zelf erg veel van dat vrije gevoel wat ik krijg in de vakantie. Het geeft me vleugels, lucht en ruimte! Ik zie het bij mijn kinderen ook terug. Het doen waar we zin in hebben, het veel buiten actief bezig zijn en de tijd en aandacht voor elkaar. Ze groeien en maken sprongen in hun ontwikkeling. En wij als ouders misschien ook wel!

Dingen gaan me gemakkelijker af in de vakantie. Rustig blijven in lastige situaties, relativeren, zaken met humor benaderen, genieten van alle mooie kleine dingen en mijn zegeningen tellen. Dat wil ik allemaal door het jaar heen ook heus wel alleen moet ik daar soms, nou ja, zeg maar op z’n minst wat harder mijn best voor doen.

Op vakantie niet. Dan lopen veel dingen vanzelf. Wat komt dat komt en het vormt zich allemaal wel is het motto. En mijn kinderen? Die doen gewoon lekker mee. Zoals wij als ouders in veel dingen voor hen een spiegel zijn. Ontspannen ouders zorgen voor ontspannen kinderen. Vrolijke ouders dragen bij aan blije kinderen. Ja echt, zo simpel kan het soms werkelijk zijn! Staan we in de file? Ach, geen punt, we doen gewoon nog een spelletje wie de meeste motors, blauwe auto’s of koeien ziet. Nieuwe camping? He, ook weer leuke kinderen om mee te spelen. Regen? No problemo, spelen we een dagje binnen. Veel te laat naar bed? Nou, dan slapen we gewoon uit. En paps en mams dus ook!

En nu, nu weer naar school. Met voor de kleinsten een nieuw thema waarin Puk de kinderen wegwijs maakt op het gebied van de dagelijkse structuur op school. Structuur draagt bij aan het veilige gevoel dat kinderen ervaren. En dat gevoel van veiligheid is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Nieuwe kinderen zullen rustig wennen en de wat grotere kinderen vinden weer hun weg.

Het vormt zich allemaal wel zegt de ontspannen ouder in mij. En zo is het maar net. En dat ontspannen gevoel? Dan ga ik nog heel lang vasthouden.

Misschien wel tot de volgende zomervakantie!!!