Dichtbij jezelf blijven. Weten wie je bent en hiernaar handelen. Heerlijk is dat. Want als je eenmaal hebt ervaren hoe krachtig je jezelf voelt als je dichtbij jezelf staat en wat dat jou en de mensen om je heen oplevert, dan wil je echt niet meer anders.

Hoe doe je dat, dichtbij jezelf blijven? En misschien nog wel belangrijker, is het aan te leren?

Ja, het is aan te leren. Vele experts buigen zich al jaren over het onderwerp en boekenplanken vol zijn geschreven over zaken als persoonlijke ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. En laat het nou ook precies zijn waar de kinderen de komende periode bij de Dolfijnen, Kikkers en Visjes mee gaan spelen. Vanuit het thema ‘Knuffels’ gaan ze aan de slag met de omgang met jezelf en anderen. Aan bod komen de verschillen tussen jou en de ander, ruzie maken, vriendjes maken en samen spelen.

Eigenlijk zijn het natuurlijk kleine experts, onze kinderen! Want laten we eerlijk zijn, wie zou niet eens wat vaker ontwapenend, eerlijk en vrij willen zijn zoals alleen kinderen dat kunnen? Ergens niet heen gaan, iets niet doen, iets juist wel met volle overgave doen of willen. En met iemand spelen, gewoon omdat je die persoon aardig vindt, ongeacht waar hij of zij vandaag komt.

Ze zeggen, of laten het op z’n minst merken met hun gedrag, wat ze van binnen voelen, denken en willen. Binnen- en buitenwereld zijn zo goed als een geheel en het is allemaal nog duidelijk en helder. Er is weinig ruis door bijvoorbeeld sociaal wenselijkheid en allerlei normen en waarden die wij als volwassenen zo lekker met ons meedragen.

Ik betrap mezelf er ook regelmatig op. ‘Goh, waarom doet mijn dochter nou niet gewoon even leuk mee?’ of ‘Het is toch gezellig, die verjaardag. Waarom wil nou niemand daar naartoe?’ Echt handelen vanuit jezelf vind ik soms best wel een opgave!

Waar veel volwassenen dan ook hun best doen om zich steeds verder te ‘ont-wikkelen’ en bij zichzelf te komen, zitten kinderen daar gewoonweg al. Die zijn daar eigenlijk nog nooit van weg geweest. Kinderen weten drommels goed waar hun grens ligt zowel fysiek als figuurlijk. Ze weten wat ze willen en wat niet en zijn daar vaak heel duidelijk in.

Laten we kinderen daarom ook niet zozeer teveel nieuwe dingen aanleren maar laten we dat ontwapenende, eerlijke en vrije vooral niet teveel afleren! Knuffel, stoei, maak ruzie, maak het weer goed, geef je heerlijke ongezouten mening en speel. Thuis, op de opvang en de peuterspeelzaal. Laat het ons maar zien en wij? Wij ‘ont-wikkelen’ rustig verder.

Veel speelplezier!