Aha, hier hebben we een gemakkelijke vraag te pakken. Mooi! Het is namelijk heel simpel, het antwoord hierop.

Goed voor jezelf zorgen, geeft je een uitgerust, fijn en ontspannen gevoel. Je hoofd is rustig en ontspannen, je weet helder wie je bent en wat je wilt en je voelt jezelf fijn en vol vertrouwen. Vanuit dat basisgevoel is het glas veelal half vol, blijf je rustiger, ontplof je minder, handel je daadkrachtiger, ben je mild voor jezelf en voor anderen en lijkt het vaak net alsof het vanzelf lekker loopt.

Kijk maar eens terug naar zo’n moment, dat het allemaal lekker liep. Met je kinderen, op je werk, op dat ene feestje, bij je schoonouders… Wedden dat 9 van de 10 keer jij zelf op zo’n moment lekker in jouw vel zit!

Daarnaast, als je niet zo goed voor jezelf zorgt, gaat dat een tijdje goed. Misschien zelfs best lang als je iemand bent die veel vanuit zijn hoofd doet maar langzamerhand zullen er scheurtjes ontstaan. In hoe je je voelt en in hoe je dingen doet. Begint het te wringen en weet je niet goed waarom…

Simpel toch? Ja, het antwoord op die vraag wel. Maar hoe doe je dat nou, goed voor jezelf zorgen?

In onze westerse maatschappij, waarin het idee dat succes (en geluk) komt na hard werken en zaken als maar doorgaan, wilskracht en daadkracht hoogtij vieren, is het stil staan bij hoe het nou eigenlijk echt met je is niet iets wat bovenaan ons lijstje staat. Wie vraagt zich gedurende de dag (of week, maand, jaar) wel eens af; hoe gaat het eigenlijk met mij? Hoe voel ik mezelf nu, wat neem ik waar in mijn lijf? Of, als ik goed voor mezelf zou zorgen, wat heb ik dan nodig, wat zou ik dan doen?

Het unieke is dat de antwoorden voor iedereen anders zijn. Iedereen heeft andere ‘dingen’  waar hij of zij van ontploft, op ‘leegloopt’ of door oplaadt. Dus wat voor jou werkt, kan voor je partner, kind, moeder of vriend(in) weer heel anders zijn. Dat van jezelf en de ander weten, levert veel informatie op. En deze informatie kun je weer gebruiken voor jezelf, in het op een respectvolle manier omgaan met de ander, in het afstemmen van dingen en in het aanvullen van elkaar.

Er zijn veel boeken over geschreven en trainingen aan gewijd. Deze beschrijven min of meer hetzelfde vanuit verschillende aanvliegroutes. Het begint allemaal bij jezelf steeds beter leren kennen om vervolgens te kunnen handelen naar wat bij jou past. En dat betekent gewoonweg blijven leren en regelmatig stilstaan bij wat er gebeurd, wat jij leuk vindt, wat jij nodig hebt en wat vooral niet. Zeker uit lastige, onprettige situaties zoals bij een botsing met iemand, pijn en verdriet valt veel te leren. En laten dat nou precies de momenten zijn waarop we geneigd zijn vooral heel hard weg te bewegen. En daar zijn al die boeken en trainingen dan weer mooi voor te gebruiken.

Een leven lang leren dus! Ervaren, proeven en bijstellen. En dat alles het liefst met humor en de nodige relativering. Want een lach doet wonderen!