Sinterklaas is weer in het land. Het leidt bij ons thuis voor het eerste jaar tot stuiterende kinderen, pepernoten (vooral die chocolade, het zou verboden moeten worden) en spanning op de gezichtjes of er wel/niet iets in hun schoen zit.

Ikzelf krijg in deze tijd altijd weer het verhelderende inzicht waar mijn kwaliteiten ook alweer NIET liggen. Namelijk bij knutselen!!!!! Ik kan rijmen, dansen, toneel spelen, verhalen verzinnen en ja, ik durf best te schrijven dat ik een aardig nootje kan zingen. Mijn inziens ook geen onaardige vaardigheden tijdens deze Sinterklaastijd of met Kerst. Maar knutselen, oh nee, dat kan ik echt niet. Ik kijk met grote eerbied en op gepaste afstand naar alle mooie surprises die anderen maken of naar de leuke versieringen op school waar ook ouders zo hun best voor doen.

Gelukkig ben ik totaal niet enthousiast te krijgen voor activiteiten die met knutselen en fröbelen te maken hebben, zijn impulsieve acties mij vreemd en blijf ik ver weg van sociaal wenselijkheid. De werkelijkheid blijkt natuurlijk weerbarstiger en ik geef mezelf vol overgave op voor een avondje sokpop maken voor mijn zoontje. Aha, een slimme zet!

Vol goede moed ga ik aan de slag. Het is al snel erg gezellig alleen blijk ik weinig talent te hebben voor het tegelijkertijd kletsen, naaien, knippen en plakken. Ik moet kiezen tussen een zielig sokpopje voor mijn zoontje en een leuke avond met de aanwezige dames en heren of een minder zielig sokpopje en totaal geen contact met mijn omgeving. Het wordt iets er tussen in met toch wat leuke gesprekken en een soort van sokpop waar mijn zoontje wellicht van schrikt als hij hem ziet.

Met die ervaring in mijn achterhoofd geef ik mezelf op voor de Sinterklaasactiviteit op de basisschool van mijn dochter. Je stoot je nooit twee keer aan dezelfde steen, toch? De sokpop is achter de rug en het wordt vast een leuke en hele andere activiteit. Vorig jaar was het pepernoten maken en in zoiets heb ik wel zin. Misschien worden het wel chocoladepepernoten, hartstikke lekker! Daar kan ik wel mee uit de voeten. Gezellig met mijn dochter en haar klasgenootjes.

En daar staat ie dan. Sinds gisteren. Een prachtige Pietenfabriek opgetuigd in de aula op school. Mooi gemaakt en vol met…jahaaaaa, knutselspullen! Of alle kinderen zo vriendelijk willen zijn een washand of…SOK mee te nemen. Grrrrrrrrrr!!!!!

Knutselen zal ik. En weet je, ik doe het met liefde en veel plezier! Om heel veel redenen maar bovenal omdat het kan. Mijn zegeningen tellend, voel ik een ongelofelijke rijkdom dat ik met mijn gezin hier in Nederland woon en dit feest van Sinterklaas en straks Kerst kan vieren. Met alle spanning en gezelligheid die het met zich meebrengt. Dus ik geniet, vergeet vooral een dansje niet en zing een mooi Sinterklaas- of Kerstlied!

Met de hartelijke groeten van…Piet